2009 m. liepos 4 d., šeštadienis

Ministras nusprendė pertvarkyti Lietuvos sveikatos priežiūros sistemą

Tik pertvarkyta Lietuvos sveikatos sistema galės išgyventi ir tarnauti žmogui, teigė sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas medikų bendruomenės atstovams pristatydamas Sveikatos sistemos pertvarkos metmenis. „Mes parengėme apibendrintą dokumentą, kuriam pritarė LR Vyriausybė ir nebus svarbu, kokia ateityje bus dauguma, koks ministras, bet pertvarka turės vykti, nes tik pertvarkyta sistema galės išgyventi ir tarnauti žmogui, – sako A. Čaplikas. – Rengdami konkrečius įgyvendinimo planus atsižvelgsime į medikų bendruomenės pasiūlymus, pastabas, nes staigūs pokyčiai šioje sistemoje, siekiant pagrindinio tikslo – kad nenukentėtų žmogus – neįmanomi. Žinau, kad pertvarka nebus populiari ir lengva, bet, norėdami, kad žmonės gautų kokybiškas paslaugas arčiau namų, nebegalime toliau delsti“. Lietuvos sveikatos sistemos pertvarkos esmė – mažinti stacionarinių paslaugų apimtis, o atsilaisvinusias lėšas ir specialistus nukreipti į pirminę sveikatos priežiūrą, ambulatorinę pagalbą, dienos stacionaro bei slaugos paslaugas. Geriau apmokama ir efektyviau valdoma pirminė sveikatos priežiūra, stipri ambulatorinė grandis padės ženkliai sumažinti eiles specialistų konsultacijoms.
Stacionarines gydymo įstaigas siūloma suskirstyti į labai aiškiai apibrėžtą paslaugų spektrą teikiančius ir vienas kito nedubliuojančius tris lygmenis – Rajono, Regiono ir Respublikos lygmens ligonines. Stacionarinių paslaugų reforma leis sumažinti tokių paslaugų kiekį, bet mokėti didesnį įkainį, atitinkantį realias sąnaudas.

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

reikėtų komandiruoti jaunesnius gydytojus į tas šalis, kur plačiai išvystytas pirminis lygis. Praktiškai pamatytų šeimos gydytojų darbą. Įvertintų sistemos trūkumus ir pliusus. Grįžę pritaikytų ir patobulintų įgytas žinias.

Anonimiškas rašė...
Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

Pranešimų archyvas

Projektai, kuriuose dalyvauja VU MF Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinika

Pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigų interneto puslapiai