2009 m. lapkričio 28 d., šeštadienis

Dėl PASPĮ (pirminės sveikatos priežiūros įstaigų) darbo organizavimo ir apmokėjimo gripo epidemijos laikotarpiu.

VšĮ AUKŠTAIČIŲ ŠEIMOS KLINIKA
Įmonės kodas 148514838, Aukštaičių g. 4, LT-36010 Panevėžys. Tel./Faksas (8 ~ 45) 430210

2009-11-25 Nr.114

LR Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkui A.Matuliui
LR SAM A.Čaplikui
Panevėžio m. savivaldybės merui P.Vadapalui



1. Dėl PASPĮ (pirminės sveikatos priežiūros įstaigų) darbo organizavimo ir apmokėjimo gripo epidemijos laikotarpiu.
2. Dėl PASPĮ darbo organizavimo ir apmokėjimo atliekant profilaktinius skiepijimus prieš gripą, stabligę ir difteriją rizikos grupės pacientams.

PSPĮ pastoviai nemokama už rizikos grupių pacientų vakcinaciją prieš sezoninį gripą, o ir ateityje nenumatytas apmokėjimas ir už vakcinaciją prieš difteriją ir stabligę. Profilaktinė vakcinacija reikalauja papildomų darbinių ir materialinių sąnaudų ( vakcinacijos registracija, dokumentacijos tvarkymas, dezinfekuojančios medžiagos, panaudotų vakcinų švirkštų nukenksminimas, vakcinavimas).
Pastoviai nemokama už PSPĮ paslaugų teikimą, padidėjus darbo krūviui ir darbuotojų sveikatos rizikai, teikiant sveikatos priežiūros paslaugas gripo epidemijų metu. Įvairaus lygio LR SAM ir savivaldybių valdininkai reikalauja ,,siekiant apsaugoti Lietuvos gyventojus nuo gripo komplikacijų, skubos tvarka informuoti apie darbo organizavimo ypatumus gripo epidemijos laikotarpiu.Iki 2009m.lapkričio 24d. kiekvienoje PASPP teikiančioje įstaigoje turi būti patvirtintos paslaugų teikimo pacientų aprašas. Šiame apraše turi būti nustatyta, kad privalomi šeimos gydytojų (vaikų ligų gydytojų) vizitai pas vaikus iki 10 metų, esant,, temperatūrai virš 380C ar kitiems(?), sveikatai grėsmingiems simptomams ir t.t.
Tai yra rekomenduojama pailginti PSPĮ darbo laiką, didinti darbuotojų darbo krūvį, trumpinti pacientų apžiūros laiką, dirbti poilsio dienomis, nebesilaikyti LR Darbo kodekse numatytų darbo ir poilsio laiko terminų ( LR Darbo kodekso 144,147,150,153,154,156,157,158,161,162 str.)
Tai didina PSPĮ darbines, materialines ir finansines (vizitai į namus, vienkartinės apsaugos priemonės personalui ir pacientams, patalpų tvarkymas ir dezinfekcija) sąnaudas. Niekur nenumatoma papildomo apmokėjimo už šį sunkų, pavojingą ir pasiaukojantį darbą gripo epidemijų metu ( LR DK 186,192,193,194 str).
Juk PSPĮ darbuotojai patys pirmieji susiduria su darbu epideminėje ( ar pandeminėje) situacijoje, taip pat suserga epideminėmis ligomis, dirba pasiaukodami, netausodami savo sveikatos ir laiko. O kiek kartų padidėja darbo krūvis kolegoms, kai suserga šeimos (ar vaikų ligų) gydytojas? Kaip teikti PSPP kaimo voetovėse, kur per daugelį kilometrų PSPĮ dirba tik vienas gydytojas? (LR DK 259,260,264 str).
Juk ASPĮ darbuotojai yra tokie pat žmonės, turi ribotas jėgas ir išteklius (žmogiškuosius, savo sveikatos ir materialinius). Tik patys būdami sveiki, pailsėję, darbingi, turėdami gerą materialinį ir techninį aprūpinimą gali teikti kokybiškas ir saugias sveikatos priežiūros paslaugas. Niekas neįvertina gydytojų, kai savo kabinetuose kasdien apžiūri virš 35-40 pacientų (o gripo epidemijų metu ir dvigubai daugiau), o teisia, kai nebesuspėja tvarkingai surašyti ligos istorijas ar išrašyti nukreipimus papildomam ištyrimui ar konsultacijai.
Todėl ir kreipiuosi į LR Seimo, SAM bei savivaldybių valdininkus, prašydamas įvertinti ir apmokėti pasiaukojantį PSPĮ darbą gripo epidemijų metu.
Juk Lietuva – demokratinė valstybė ir čia įvairaus lygio valdininkai turėtų padėti medikams jų sunkiame ir pavojingame darbe, teikiant sveikatos priežiūros paslaugas gripo epidemijų (ar pandemijų) metu., stiprinti PSPĮ materialinę bazę, papildomai sumokėti už ,,papildomą darbą,, apmokėti transporto išlaidas ir suteikti papildomą transportą, o ne tik, ,,informuoti,, ,,organizuoti,, ,,teikti paslaugas namuose,, ,, ilginti darbo laiką ,, ,,didinti krūvius,, ir t.t. Juk brangiausias kievienas valstybės turtas, - jos piliečiai ir jų sveikata (taip pat ir šeimos bei vaikų gydytojų, bei PSPĮ personalo).


Pagarbiai, VšĮ Auktštaičių šeimos klinikos Direktorius Romualdas Gasiūnas

Komentarų nėra:

Pranešimų archyvas

Projektai, kuriuose dalyvauja VU MF Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinika

Pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigų interneto puslapiai