2009 m. lapkričio 21 d., šeštadienis

Pareiškimas SAM

LR Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkui A.Matului
LR SAM A.Čaplikui



Dėl PSDFV skyrių sutarčių su ASPĮ dėl ,,Nedarbingumo pažymėjimų bei nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimų,, išdavimo, tęsimo ir elektroninių nedarbingumo pažymėjimų išdavimo ir tęsimo, bei PSDVV specialistų dalyvavimo GKK posėdžiuose, pacientų apžiūros, diagnostinių ir nedarbinamo ekspertizės procedūrų metu. Dėl PSPĮ paslaugų teikimo naktines, išeiginių, švenčių ir epidemijų metu.
VSDFV skyriai reikalauja sudaryti sutartis su ASPĮ dėl,, Nedarbingumo pažymėjimų bei nėštumo ir gimdymo pažymėjimų ,, išdavimo ir tęsimo pagal VSDFV ir SAM nustatytas taisykles. Šių pažymėjimų išdavimas, pildymas, registravimas ir tęsimas (tai VSDFV ir SODRA dokumentai) reikaluja daug darbo sąnaudų. Sutartyse už šį darbą nenumatomas apmokėjimas. Pasitaikančios išdavimo, nustatytų terminų klaidos, vertinamos kaip žala VSDFV biudžetui ir reikalaujama atlyginti iš ASPĮ lėšų, gaunamų teikiant sveikatos priežiūros paslaugas iš VLK TLK skyrių. Tai yra ASPĮ verčiamos dirbti socialinį darbą, pildyti VSDFV dokumentaciją (nedarbingumo, nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimus), organizuoti GKK (gydytojų konsultacinių komisijų darbą – dirba 3 gydytojai) nieko už tai nesumokant. O už pasitaikančias klaidas ir taisyklių pažeidimus ( vertinamus kaip žalą VSDFV biudžetui), reikalaujama mokėti iš ASPĮ lėšų, gaunamų už sveikatos priežiūros paslaugas iš TLK. Juk Lietuvoje galioja LR Darbo kodeksas, pagal kurį kiekvienas darbas turi būti įvertintas ir apmokamas.
VSDFV specialistų iniciatyva padažnėjo pacientų iškvietimo į GKK posėdžius, dėl ,, ginčytinų laikonojo nedarbingumo ekspertizės klausim,, , GKK gydytojai atitraukiami nuo savo tiesioginio darbo( pirminės priežiūros paslaugų teikimo), netikslingai gaištamas darbo laikas, trikdamas įstaigos personalo darbo ritmas, nukenčia pacientams teikiamų paslaugų kokybė, ilgėja pacientų eilės prie gydytojų kabinetų, tenka skubėti ir trumpinti pacientų apžiūros laiką.
Be to dauguma VSDFV skyrių nedarbingumo ekspertizės specialistų nėra gydytojai, neturi teisės savarankiškai spręsti pacientų laikino nedarbingumo ekspertizės klausimų, neturi teisės dalyvauti pacientų apžiūros, diagnostinių mėginių ir nedarbingumo ekspertizės procedūrose. Tai reglamentuoja ,, Paciento teisių ir žalos atlyginimo,, įstatymas.
VLK TLK savo sutartyse su ASPĮ (pirminės sveikatos priežiūros įstaigoms) reikalauja teikti; PSPP (pirminės sveikatos priežiūros paslaugos) nepertraukiamai – t.y. visą parą ištisus metus. O apmokėjimas už PSPP numatomas tik už prisirašiusių prie PSPĮ asmenų skaičių, jiems suteiktas skatinamąsias ir profilaktinių programų vykdymo paslaugas ( kas reikalauja papildomų darbinių ir materialinių sąnaudų, kurios dažnai būna didesnės už gaunamą apmokėjimą). Pastoviai nemokama PSPĮ už rizikos grupių pacientų vakcinaciją prieš sezonini gripą, difteriją ir stabligę. Nemokama už PSPĮ paslaugų teikimą, ryškiai padidėjusį darbo krūvį ir riziką sveikatai, teikiant sveikatos priežiūros paslaugas gripo epidemijų metu.
Todėl kyla natūralūs klausimai:
1. Ar galioja LR Darbo kodekso reikalavimai, teikiant pacientams socialines paslaugas, sprendžiant pacientų laikino nedarbingumo ekspertizės klausimus, išrašant ir tęsiant nedarbingumo, nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimus,- gauti atlyginimą už šį darbą?
2. Kodėl reikalaujama šį darbą dirbti be užmokesčio, o už padarytas klaidas (taisyklių pažeidimus) reikalaujama sumokėti iš ASPĮ lėšų?
3. Kodėl pagal ,, Paciento teisių ir žalos atlyginimo įstatymą ,, iš gydytojų reikalaujama parašu patvirtinto paciento sutikimo apžiūrai, diagnostinėms ar gydomosioms procedūroms, o VSDFV nedarbingumo ekspertizės specialistai ( nebūdami gydytojais) laisvai gali dalyvauti GKK posėdžiuose (kur pacientai apžiūrimi,atliekami funkcinių galimybių mėginiai, įvertinami ligų,traumų, operacijų padariniai ir numatomos tolimesnės gydymo, tyrimo ir darbingumo perspektyvos) be paciento sutikimo ?
4. Kodėl TLK reikalauja iš PSPĮ teikti paslaugas nepertraukiamai ( naktį, išeiginių ar šventinių dienų metu, netaikydami LR Darbo kodekso reikalavimų apmokėjimui už darbą tokiu metu (naktį, išeiginių ar šventinių dienu metu)?
5. Kodėl surandama lėšų vakcinų nupirkimui, o nemokama už profilaktini darbą atliekant vakcinaciją (tai invazinė procedūra, reikalingos sąnaudos ne tik jai atlikti, bet ir medicininių atliekų nukenksminimui)?
6. Kodėl PSPĮ nesumokama už padidintą darbo krūvį ir riziką teikiant sveikatos priežiūros paslaugas epidemijų metu (jau kasmet skelbiamos gripo epidemijos
)?.
Juk ASPĮ darbuotojai tokie pat žmonės ir gali teikti kokybiškas sveikatos priežiūros paslaugas patys būdami sveiki, pailsėję, darbingi, o ne ,, ištisą parą visus metus,, , negaudami atlyginimo ir įvertinimo už darbą, pervargę ir dar ,, ,,primokėdami iš savo kišenės,, . Ir ar iš viso, ar reikalingi VSDFV specialistai darbingumo ekspertizei, jeigu neturi teisės savarankiškai spręsti laikino darbingumo ekspertizės klausimų? O GKK – tai sovietinis reliktas tik Lietuvoje, reikalingas VSDFV ir SODRĄ – i socialinių problemų sprendimui, nemokant už teikiamas socialines paslaugas (nedarbingumo ekspertizė, nukreipimai į NDNT, specialiųjų poreikių nustatymas) ir reikalaujant atlyginimo ( realiais pinigais ir sumomis) už padarytas klaidas, teikiant šias paslaugas.

P.S. Pridedama susirašinėjimo su VSDFV Panevėžio skyriumi ir LR SAM valstybinio medicininio audito inspekcija: kopijos – viso 3 lapai.





VšĮ Aukštaičių šeimos klinikos Direktorius Romualdas Gasiūnas

Paskelbta www.seimosgydytojas.blogspot.com

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

reikia patikrinti:)

Anonimiškas rašė...

skaityti visa dienorasti, labai geras

Pranešimų archyvas

Projektai, kuriuose dalyvauja VU MF Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinika

Pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigų interneto puslapiai