2010 m. liepos 23 d., penktadienis

Paauglių pirminės arterinės hipertenzijos ir ankstyvos aterosklerozės sąsajos

VU MF Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikoje atliekamas mokslinis tyrimas  ,,Paauglių pirminės arterinės hipertenzijos ir ankstyvos aterosklerozės sąsajos ", kurio tikslas nustatyti galimus pirmuosius aterosklerozės požymius paauglystėje.

Tyrimo vadovas - prof. V.Šapoka, tyrėjas - doktorantas K.Simanauskas.

Aterosklerozė yra viena pagrindinių širdies ir kraujagyslių ligų priežasčių. Europoje nuo širdies ir kraujagyslių ligų kasmet miršta apie 4 mln. žmonių. Todėl profilaktika, pradėta vaikams ir paaugliams, yra perspektyviausia priemonė mažinti gyventojų sergamumą, mirtingumą ir nedarbingumą nuo aterosklerozės, išeminės širdies ligos, taip pat daugybės kitų lėtinių neinfekcinių ligų (pvz. cukrinio diabeto, insulto, miokardo infarkto).

Tyrimas apima 17-18 metų paauglius, sergančius pirmine arterine hipertenzija. Tiriamiesiems bus įvertinti ankstyvieji aterosklerozės požymiai paauglystėje. Ieškoma kraujo ląstelių ir uždegiminių žymenų ryšių su aterosklerozės rizikos faktoriais.

Tyrimo rezultatai padės šeimos gydytojams, vaikų kardiologams, pediatrams ir kitų specialybių vaikų gydytojams išskirti padidintos rizikos vaikų ir jaunų žmonių grupes ir jiems skirti savalaikę aterosklerozės pirminę profilaktiką.

Tyrimo dalyvių konfidencialumas garantuojamas.

Norintys dalyvauti tyrime prašome registruotis elektroniniu paštu kazys.simanauskas@gmail.com  arba atvykti į VUL Santariškių klinikos Šeimos medicinos centrą Santariškių g.2, 102 kab. (gyd. K.Simanauskas konsultuoja pirmad., trečiad., penkt. nuo 13 iki 19 val., arba antrad., ketvirt nuo 7 iki 13 val.).

Komentarų nėra:

Pranešimų archyvas

Projektai, kuriuose dalyvauja VU MF Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinika

Pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigų interneto puslapiai